0800 213 122 Безкоштовно по Україні
044 585 51 22 067 384 56 89 050 353 81 30 Viber Telegram info@buromax.kiev.ua
Малокитаївська 29
Київ Карта проїзду
Працюємо по буднях 900-1800

Історія графітового олівця

Простий олівець – це звичайний інструмент, який ні в кого не викликає подиву. Але що якщо ви дізнаєтесь про його історію? Недарма олівець із собою беруть космонавти, а не лише домогосподарки, яким терміново знадобилося скласти список продуктів. Олівцем можна писати, малювати, а його лінії легко стираються ластиком. З чого ж почалася історія цього винаходу, який став найбільш популярною друкарською приналежністю?

Далекі предки сучасного олівця

Першим інструментом, візуально та функціонально схожим на олівець, став головень. Вона використовувалася ще первісними людьми, щоби залишати попередження на стінах печер. Звичайно ж, до XIII століття все змінилося. До цього часу було зроблено чимало відкриттів, які дають змогу художникам створити олівець того часу. Він виглядав як приєднаний до ручки срібний дріт. Наконечником із срібла створювалися малюнки, а сам пристрій було прийнято зберігати в окремому футлярі.

Срібну письмову приналежність могли дозволити собі використовувати виключно професіонали, оскільки накреслені лінії не можна було прибрати. З цієї причини більшість майстрів використали свинцевий олівець, його можна було стерти.

История графитового карандаша

Тільки через три сотні років було винайдено графітний олівець руками англійських пастухів. Вони випадково знайшли незвичайний матеріал, що візуально нагадував метал. Ось тільки виготовити з нього кулі не вийшло, а створити гострі палички для малювання вийшло. Стрижні були дуже м'якими, а в процесі використання бруднили долоні. Англійські художники перепробували чимало способів додати акуратності до інструменту.

Нова історія сучасних олівців

Винахідником олівця, який і зараз використовується в багатьох сферах життя, став Ніколя Жак Конте. Саме йому спала на думку ідея змішувати глину і порошок графіту, а отриману суміш поміщати в дерев'яний стрижень з отвором. Суміш піддавалася випалюванню при високих температурах, завдяки чому пишучий пруток олівця набув своєї твердості.

З часом олівцеві грифелі почали розрізняти за рівнем твердості і знаходити їм найбільш вдале застосування. М'якість стрижня впливає на насиченість кольору та товщину лінії. Тому універсальним рішенням для навчання вважається твердо-м'який олівець, а м'які грифелі в основному застосовують для малювання. Останні залишають максимально чорні лінії, тоді як олівець НВ залишає легку сріблясту смугу на папері.

Сучасні виробники випускають олівці різних форм. Дерев'яна оболонка може бути круглою, а також мати форму трикутника та інших фігур. Професіонали найчастіше вибирають круглі та багатогранні олівці. Якщо останні підходять всім, то перші краще не купувати для маленьких дітей. Швидше за все вони будуть ковзати в руці і постійно падати зі столу, ніж завдавати якихось незручностей. Обирайте якісні олівці Buromax для покупки оптом та в роздріб.

Наповнимо офіс разом з Buromax
[alert text]
Шановні відвідувачі!

На сайті ведуться технічні роботи та можуть спостерігатися проблеми з оформленням замовлення. У робочий час магазину замовлення можна зробити по телефону або через зручний для вас месенджер. Дякую за розуміння!